Äänestäjälle

Kenen haluaisit päättävän arjestasi? Käytä äänioikeuttasi kuntavaaleissa 13.4.2025!

Kuntavaalit ovat mahdollisuutesi vaikuttaa siihen, kuka tekee päätöksiä kunnassasi – arjen palveluista, koulutuksesta ja ympäristöstä aina kulttuuriin ja ilmastotoimiin. Kuntapäättäjät ovat lähimpänä jokapäiväistä elämäämme, ja heidän päätöksensä vaikuttavat meihin jokaiseen.

Kuntien keskeistä roolia arkipäiväisessä elämässämme ei voi alleviivata riittävästi. Kunnissa ratkaistaan, millä tavoin lähivuosina kehitetään esimerkiksi peruskoulutusta, varhaiskasvatusta, katujen kunnossapitoa, kulttuuria, elinvoimaa kuin liikunta- ja kulttuuripalveluita tai ratkotaan ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Miten äänestäminen tapahtuu?

Ennakkoäänestys

Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa tai ulkomailla. Mukaan tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen.

Ennakkoon voit äänestää:

Vaalipäivän äänestys

Vaalipäivänä 13.4.2025 äänestät vain omassa äänestyspaikassasi, joka ilmoitetaan sinulle postitse tai Suomi.fi-palvelun kautta lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa. Vaalipäivänä voit äänestää kello 09:00-20:00 välisenä aikana. Mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen.

Lue tarkemmat ohjeet Oikeusministeriön verkkosivuilta.

Mukaan tarvitset

Voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen.

Miksi äänestäminen on tärkeää?

Huhtikuussa 2025 kuntavaaleissa sinulla on mahdollisuus valita, kuka sinua edustaa kuntien valtuustoissa ja lautakunnissa, ja mihin suuntaan hyvää arkea kunnassasi viedään. 

Tiesitkö, että suurin osa kuntien verotuloista käytetään kasvatukseen ja koulutukseen?

Kuntien kustannuksista yli 60 prosenttia muodostuu varhaiskasvatuksesta, esi- ja perusopetuksesta sekä toisen asteen koulutuksesta. Koulutus ja sivistys ovat tärkeimpiä tulevaisuusinvestointeja.

 

 

 

 

Kuntavaaleissa on kyse koko Suomen taloudesta

Kunnat toteuttavat ison osa arjen palveluistamme. Kuntien palveluilla ja niiden onnistumisella on olennainen merkitys koko yhteiskunnan toimivuudelle ja kansantaloudellemme. Kunnat esimerkiksi ratkovat toteutuvatko miljardi-investoinnit, koulutetaanko osaajia, kotoutetaanko tulijoita sekä kasvatetaanko uteliaita ja osaavia koululaisia jatko-opintoihin. Ei ihan pieniä asioita!

TE-palvelut lähemmäksi sinua

Vuoden 2025 alusta TE-palvelut siirtyivät kuntien peruspalveluksi – ja tulivat samalla lähemmäksi sinua. Tämä tarkoittaa, että palvelut ovat entistä joustavampia, vaikuttavampia ja juuri paikallisiin tarpeisiin sopivia.

Kunnat tuntevat asukkaansa ja yrityksensä parhaiten. Siksi ne voivat räätälöidä palvelut niin työnhakijoille kuin työnantajillekin – tarpeiden mukaan, ei liukuhihnalta.

Lähempänä on parempi. TE-palvelut ovat siellä, missä niitä oikeasti tarvitaan.

Laadukasta varhaiskasvatusta kaikista pienimmille

Kunnissa tehdään joka päivä tärkeää työtä lasten hyväksi. Hyvä varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua ja oppimista sekä antaa perheille tärkeää tukea arjen pyörittämiseen.

Kuntien voimana elinvoima

Mikä tekee kunnasta elinvoimaisen? Elinvoimainen kunta on paikka, jossa yritykset kukoistavat, ihmiset voivat hyvin ja ympäristöä kunnioitetaan. Sellainen kunta houkuttelee uusia asukkaita, osaajia ja investointeja – ja pysyy elinvoimaisena myös tulevaisuudessa.

Kunnilla on ainutlaatuiset mahdollisuudet toimia elinvoiman moottorina. Ne vastaavat työvoimapalveluista ja kotoutumisesta ja tuntevat paikalliset tarpeet paremmin kuin kukaan muu. 

Ilmastotyötä siellä missä sinäkin

Tiesitkö, että jo 90 % suomalaisista asuu kunnassa, jolla on ilmastotavoite? Kunnat tekevät paikallisia ilmastotekoja arjessamme: 160 kunnalla on ilmastosuunnitelma valmiina tai työn alla.

Kunnat ovat paikallisia supersankareita, joilla on sormensa pelissä kaavoituksessa, liikenteessä, palveluissa ja ympäristökasvatuksessa. Niiden tavoitteena on sekä torjua ilmastonmuutosta että varautua tulevaisuuteen.

Ketkä kuntavaaleissa valitaan?

Kuntavaaleissa valitaan kuntien valtuutetut, jotka muodostavat kunnanvaltuuston. Kunnanvaltuusto on kunnan ylin päättävä elin, ja se vastaa muun muassa kunnan taloudesta, palveluista ja strategiasta.

Valtuuston lisäksi kuntavaalien tulos vaikuttaa myös muihin kunnan päätöksentekorakenteisiin, kuten lautakuntien ja muiden toimielinten kokoonpanoihin, sillä valtuusto päättää niiden jäsenistä. Näin kuntavaaleissa valituilla henkilöillä on laaja vaikutusvalta kunnan päätöksenteossa.

Smiley
Aikaa kuntavaaleihin